Den perfekte longread

For år tilbage var det utænkeligt med lange tekster på nettet. Skærmene var for små og internetforbindelserne for langsomme til, at det ville give mening. I dag er flere og flere medier begyndt at kigge mod de lange digitale fortællinger – kaldet longreads eller måske endda multimediefortællinger. Den optimale longread er en lækker blanding af en mere end almindeligt velskrevet tekst, billeder og andre elementer. Det kan være lydklip, videoer osv.

Herhjemme er Kristeligt Dagblad langt fremme med velfungerende longreads. Før vi dykker ned i, hvilke værktøjer, der kan bruges til det, så lad os lige snuppe et par overordnede overvejelser:

Historien er vigtigst! Longreads skal ikke plastres til med massevis af elementer, bare fordi du kan. De skal give mening i forhold til historien. Din longread SKAL fungere optimalt på mobilen (mobile first). Gør den ikke det, er den dødsdømt.

Der er (heller ikke her) ingen grund til at sætte dine udviklere til at udvikle et værktøj fra bunden. Der findes en håndfuld værktøjer, der er bygget til at lave longreads bl.a. Pageflow.io, Storyform.co og atavist.com. Førstnævnte har jeg ikke afprøvet endnu. Indtil videre er Atavist min klare favorit.

Den store fordel ved Atavist er, at det er meget brugervenligt og så giver det et utal af muligheder hvad angår design og elementer, der kan vække historien til live. Jeg vil ikke gå i dybden med funktionerne her, men jeg har lavet et eksempel med Atavist.

Jeg har brugt en feature, jeg får år tilbage skrev sammen med min gode ven og studiekammerat, Asbjørn om datingindustrien. Du kan finde den som .pdf her. Det blev ikke den perfekte longread, fordi den oprindeligt ikke var tænkt sådan. Men efter omstændighederne blev den udmærket.

Du finder “Den moderne flirt” som longread her. Husk også at tjek den ud fra mobilen.

Syv kortværktøjer du bør kende

Det er nemmere end du tror at lave et informativt kort
Read More
Syv kortværktøjer du bør kende

Sådan bliver du chefens favorit med data

Du kan bruge data til at spare tid og tjene flere penge
Read More
Sådan bliver du chefens favorit med data

Den perfekte longread

Få inspiration til, hvordan du kommer i gang med lange, interaktive multimediefortællinger
Read More
Den perfekte longread

Kortet der venter på at blive lavet

En kort guide til det interaktive kortværktøj Datawrapper
Read More
Kortet der venter på at blive lavet

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *