Sandt eller falsk? En guide til at spotte falske nyheder

Falske nyheder er en af tidens helt store udfordringer for etablerede medier. Faktatjek-sites som Mandag Morgens tjekdet.dk forsøger at klæde danskerne på og Facebook opruster i kampen mod spredningen af falske nyheder.

For den enkelte journalist er udfordringen langt mere lavpraktisk for ofte er der ikke tid til at bruge timer eller dage på at efterprøve oplysningerne i en historie. Hvad gør man så? Der er mange brugbare værktøjer på nettet. Her gennemgår jeg nogle af dem:

Er billedet brugt før?

Billeder er nemme at manipulere med – og bliver det især omkring billedbårne historier.  Så at tjekke om et billede har været brugt før og i hvilken sammenhæng kan være nyttigt. Det kan du gøre ved at lave omvendt billedsøgning, der tjekker om og hvor et givent billede florerer på nettet.

Googles billedsøgning klikker du bare på kameraikonet og vælger billedet på din computer. Det kommer herefter op i søgefeltet og så er det bare at søge. Googles velsmurte søgemaskine tjekker nu, om den har indekseret samme og lignende billeder tidligere.

Tjenesten TinEye bygger på samme princip og er et godt supplement til Googles omvendte billedsøgning.

Hvor er billedet taget?

Det er vigtigt at vide, om billedet passer til beskrivelsen og i den forbindelse kan billedets oprindelse være afgørende. På sociale medier kan brugerne manipulere med lokationen, så det kan ikke bruges til ret meget. Mange mobiler og digitalkameraer brugbare info som f.eks. dato og tidspunkt billedet er taget, længegrad og breddegrad. Folk, der vil manipulere glemmer nogle gange at ændre eller fjerne disse oplysninger, som derfor er et kig værd. Du skal undersøge billedets exif data, og det kan du blandt andet gøre på findexif.com

Tjek citatet

Er det et citat eller en sætning, du skal tjekke er Googles avancerede søgning god at bruge.

I feltet “præcis dette ord eller denne sætning” kan du søge efter en præcis gengivelse af et citat eller en sætning. Du kan afgrænse dine søgeresultater via “sprog” og “område”. “Website eller domæne” giver dig kun resultater fra et specifikt website eller websitetype og med “seneste opdatering” får du kun resultater fra en bestemt periode

 

Sandt eller falsk? En guide til at spotte falske nyheder

Tre råd til opdage falske nyheder
Read More
Sandt eller falsk? En guide til at spotte falske nyheder

Den perfekte longread

Få inspiration til, hvordan du kommer i gang med lange, interaktive multimediefortællinger
Read More
Den perfekte longread

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *