Syv kortværktøjer du bør kende

Forleden læste jeg følgende sætning i et jobopslag:

Du har lyst til at efteruddanne vores journalister i alt fra Facebook-live til digitale værktøjer som Google My Maps, Infogram, ThingLink og Storymap JS. Du har sikkert også flere bud på, hvilke nye værktøjer vi skal tilføje til listen.

Hvis du har fulgt med i mine blogindlæg ved du måske, at jeg allerede har skrevet blogindlæg om alle værktøjer nævnt, men ikke Google My Maps. Og hvorfor så ikke det? Google My Maps er så ufleksibelt og kluntet at arbejde med, at det har en meget begrænset journalistisk relevans. Til gengæld er her syv kortværktøjer, der kan bruges journalistisk. Der kan skrives tykke bøger om de fleste af dem, så jeg gennemgår dem kort.

Google Fusion Tables

Den “avancerede” udgave af Google My Maps er en tilføjelse til Google Sheets, der giver mulighed for at tilføje placeringer på et kort, som man har samlet i et regneark. Andre data i samme ark (et datasæt) kan bruges til at vise yderligere oplysninger om de enkelte placeringer.

Oven på grundkortet kan tilføjes ekstra lag, som kortet kan farves efter. F.eks. alle danske kommuner farvet efter antallet af spisesteder med en sur smiley, hvis man har smiley-data i sit dokument.

Det er relativt nemt at gå til. Til gengæld kan det ikke tilpasses så meget og det kan være svært at gøre mobilvenligt. Et kæmpe stort plus er, at det er gratis for alle at bruge.

Mapkit

Mapkit er et simpelt værktøj til dig, der har brug for at lave et kort med et begrænset antal steder og med mulighed for at tegne former osv på kortet. F.eks. for at vise hvordan et stort vejarbejde påvirker trafikken i lokalområdet.

Maphub

Stadig et værktøj i beta, og det fungerer ikke helt fejlfrit. Funktionerne virker lovende. Giver flere muligheder, men kræver nok lidt mere arbejde end eksempelvis Mapkit

Pixelmap

Det her er uden sammenligning, det mest simple værktøj her på listen. Og til nogle formål, er simpelt godt. I bund og grund får du et gråt verdenskort, som du kan farve og skrive tekst til.

Carto

Her er virkelig noget at komme efter, hvis man har tiden til det. Mulighederne er nærmest uendelige. Desværre har jeg stadig til gode for alvor at begrave mig i dem.

Storymap.js

Det er en slags hybrid mellem et tidslinjeværktøj og et kortværktøj. Gratis, brugervenligt og ser godt ud på mobilen. Med det kan du tage brugeren med ud på en rejse, lokalt eller i verden.

Timescape

Udover de almindelige muligheder for at lave kort i 2D, har Timescape også noget, man ikke ser så mange steder. En jordklode i 3D. Alt efter hvilken historie, du vil fortælle kan det virke mere intuitivt for dine brugere, hvis de kan trække sig rundt på hele jordkloden. Desværre er det ikke responsivt, men mon ikke det bliver fikset snart.

Syv kortværktøjer du bør kende

Det er nemmere end du tror at lave et informativt kort
Read More
Syv kortværktøjer du bør kende

Sådan bliver du chefens favorit med data

Du kan bruge data til at spare tid og tjene flere penge
Read More
Sådan bliver du chefens favorit med data

Den perfekte longread

Få inspiration til, hvordan du kommer i gang med lange, interaktive multimediefortællinger
Read More
Den perfekte longread

Kortet der venter på at blive lavet

En kort guide til det interaktive kortværktøj Datawrapper
Read More
Kortet der venter på at blive lavet

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *